CELEBRACIÓ TABASKI 2020

Com és sabut, l’Islam presenta cinc pilars o deures d’obligat compliment per part de tots els fidels, amb algunes excepcions. Són: acceptació que Al·là és l’únic deu i Mahoma és el seu profeta; la pregària diària cinc cops al dia; dejuni durant el mes del Ramadà; fer obres de caritat i almoina obligatòria, i la pelegrinació a La Meca al menys un cop a la vida.

Cal saber també que el calendari islàmic presenta 12 mesos, com el cristià, i que aquests poden tenir 29 o 30 dies. El còmput d’aquest calendari comença l’any 622 del calendari gregorià, data en què Mahoma va fugir de La Meca per refugiar-se a Medina fet històric conegut com a Hègira.En aquest calendari cal destacar la celebració d’una festa al final del dotzè i darrer mes del calendari que marca la fi de l’any i perquè s’hi realitza el gran pelegrinantge a La Meca. També s’hi celebra una de les festivitats més importants de l’Islam: la Festa del Sacrifici que assenyala la fi dels rituals de la pelegrinació.

Aquesta celebració és pública i participa tota la població en general, i les escoles i la majoria dels negocis romanen tancats. Segons la història, és commemora el passatge recollit tant a la Bíblia com a l’Alcorà en el que es mostra la voluntat d’Ibrahim (Abraham) de sacrificar el seu fill com a acte d’obediència a Déu, abans de què Dèu li proporcionés un xai per sacrificar-lo en el seu lloc.

El xai ha de ser degollat amb el cap en direcció a la Meca pel cap de família tot dient les paraules rituals: “En el nom d’Al·là, el compassiu, el misericordiós”.Aquesta festa rep diversos noms segons l’indret del planeta. A l’Àfrica Occidental i Central de majoria musulmana o amb una comunitat musulmana significativa (Níger, Senegal, Benin, Mali…) rep el nom de Tabaski. A l’Àfrica del nord es denominada com a Tafaska, i en llocs de parla hispana com a Festa del Xai. A la resta del món, en general és coneguda pel seu nom àrab: Eid al-Adha.

La Gran Festa és bàsicament un acte de comunió i solidaritat entre els musulmans d’arreu del món, i a Catalunya la celebren massivament comunitats tan diverses com la marroquina, la pakistanesa o la senegambiana. Consisteix en el sacrifici d’un xai segons el ritual musulmà i compartir-lo amb la família i éssers estimats. També compartir-lo amb els pobres i necessitats.A Catalunya, les normatives higiènico-sanitàries prohibeixen el sacrifici d’animals fora dels escorxadors autoritzats i els participants a la festa han d’anar a buscar el xai, mort pel mètode tradicional, als escorxadors de cada localitat o bé comprar la carn a les carnisseries halal.

VERMUT SOLIDARI 25 DE MAIG 2024

CONCERT GÒSPEL 28 ABRIL 2024

VALENTÍ SESAR, NATURA

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

TRAGÈDIA MIGRATÒRIA

MOLT BONA NOTÍCIA

Nadal 2023

CATÀLEG DE NADAL – NOVETATS 2023

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA RURAL

FIRA BARREJANT 2023

VERMUT SOLIDARI 2023

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

BARREJANT-2022

DIA INTERNACIONAL D’ ÀFRICA

VERMUT SOLIDARI 2022

FESTA DEL COMERÇ JUST 2022

CASAMANCE – ABRIL/22

VUIT DE MARÇ A LA CASAMANCE

DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

DIA UNIVERSAL DEL NEN 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU 2021

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA

DIA MUNDIAL DE L’AIGUA

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

TREBALLEM A LES ESCOLES

A L’ÀFRICA LA MÚSICA ÉS VIDA

DIA INTERNACIONAL DRETS DELS INFANTS

FIRA BARREJANT 2020

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA

EL RAMADÀ