SENEGAL – INFORMACIÓ / MARÇ 2021

El Senegal és una antiga colònia francesa que va assolir la independència l’any 1960. El seu primer president va ser Leopold Sedar Senghor (Partit Socialista del Senegal). La constitució consagrà el país com una república democràtica amb separació de poders.

Font: El País. Un manifestant aixeca una bandera senegalesa durant les protestes contra el Govern, el passat dia 5 a Dakar. Leo Correa/AP

Senghor va governar juntament amb el primer ministre Mamadou Dia, també del partit socialista, de forma parlamentària. El 1962, aquest va dur a terme un intent de cop d’estat que va ser reduït sense vessament de sang i amb l’empresonament de Dia. Una nova constitució va consolidar el paper del president. El 1980, el President Senghor es va retirar de la política i va transferir el càrrec al seu successor, elegit a dit, Abdou Diouf.

Diouf va ser president fins l’any 2000 quan en les següents eleccions va ser escollit Abdoulaye Wade, del Partit Democràtic Senegalès. Diouf, considerat de perfil liberal. Durant el mandat de Diouf es va aprofundir la democràcia, va liberalitzar progressivament l’economia y va promoure la descentralització administrativa, però malgrat tot, en política interna, hi va haver una certa violència als carrers, també tensions a les fronteres, i un moviment separatista violent a la regió del sud: la Casamance, que s’ha intentat esclafar militarment.

Wade va ser escollit dos cops president entre el 2000 i el 2012 i sota el seu mandat hi va haver un augment del creixement econòmic, un notable desenvolupament educatiu i una baixa inflació. El conflicte armat, però discontinu, a la Casamance va persistir i enquistar. I també va voler canviar la constitució a favor seu modificant l’article que fixava en dos els períodes que un president podia governar, amb la finalitat d’eternitzar-se en el poder. És el que es va anomenar com a cop d’estat constitucional. Això va causar importants aldarulls al país especialment a Dakar.

Després de 12 anys, en les eleccions del 2012, va ser escollit com a president Macky Sall, del partit Aliança per la República, i que encara n’és. Al damunt de Sall es van dipositar grans esperances de modernització i democratització del Senegal però a la Casamance ha persistit el moviment independentista, ara dividit en dues faccions. En les darreres setmanes Sall ha estat acusat de corrupció i en algunes de les principals ciutats s’hi han desenvolupat aldarulls amb uns 7 morts i dotzenes de ferits.

En aquest conflicte actual s’hi barregen també altres causes de tipus social i econòmic com ara: disconformitat amb el confinament per covid, atur juvenil, pobresa generalitzada… El candidat a substituir-lo en les pròximes eleccions és Ousmane Sonko a qui la ciutadania acusa de corrupció, nepotisme i violació. Ha estat empresonat i els seus seguidors acusen Sall de crear aquest muntatge per desprestigiar-lo.

El principal pilar que sustenta el conflicte social actual consisteix en les escasses perspectives de superar la pobresa per part de la joventut, que en general opten per la delinqüència i la marginalitat o marxar cap a Europa, i les frustrades esperances dipositades en el candidat Sonko.

En aquests darrers dies, s’ha arribat a un entesa, així tant Sall com Sonko han demanat la suspensió de les accions violentes a la població; ja es parla de 10 o 11 morts i d’uns 600 ferits, a part de quantioses pèrdues materials. El president ha anunciat canvis d’aplicació immediata: disminució del toc de queda i supressió a partir del dia 19, modificació dels programes destinats a la joventut, i al llarg de la propera setmana s’han programat dies de dol pels morts en els aldarulls.

Per informacions que ens arriben directament des de la Casamance sembla que Sall ha perdut molta credibilitat davant la població i el candidat, populista com és, ha sabut manipular bé les seves idees i marcar el ritme d’aquests propers dies.

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT 2024

VERMUT SOLIDARI 25 DE MAIG 2024

CONCERT GÒSPEL 28 ABRIL 2024

VALENTÍ SESAR, NATURA

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

TRAGÈDIA MIGRATÒRIA

MOLT BONA NOTÍCIA

Nadal 2023

CATÀLEG DE NADAL – NOVETATS 2023

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA RURAL

FIRA BARREJANT 2023

VERMUT SOLIDARI 2023

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

BARREJANT-2022

DIA INTERNACIONAL D’ ÀFRICA

VERMUT SOLIDARI 2022

FESTA DEL COMERÇ JUST 2022

CASAMANCE – ABRIL/22

VUIT DE MARÇ A LA CASAMANCE

DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

DIA UNIVERSAL DEL NEN 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU 2021

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA

DIA MUNDIAL DE L’AIGUA

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

TREBALLEM A LES ESCOLES

A L’ÀFRICA LA MÚSICA ÉS VIDA

DIA INTERNACIONAL DRETS DELS INFANTS

FIRA BARREJANT 2020

CELEBRACIÓ TABASKI 2020

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA

EL RAMADÀ