CONSULTACIÓ MÈDICA GRATUÏTA A LA ZONA DEL FOGNI

IMPORTANT: Per el moment, degut a la pandèmia del Covid-19 i fins que l’autoritat pertinent ho autoritzi, queda suspesa aquesta actuació. Malgrat tot i vista la gravetat de la pandèmia, la FUNDACIÓ KASSUMAY està realitzant una ACTUACIÓ D’URGÈNCIA amb enviament de material de protecció bàsic a tots el Centres de Salut que als que proporciona suport. TENIU MES INFORMACIÓ AQUÍ

Promoure una consulta mèdica gratuïta en la zona del Fogny, oberta al conjunt dels habitants de la zona i poder fer una revisió mèdica d’almenys a 600 persones amb la participació voluntària de metges i especialistes, infermeres i estudiants de medicina de la facultat de Ziguinchor.

Lloc de realització, Djibidione, a la seu de l’alcaldia de la comunitat rural, comarca del mateix nom, districte de Sindian, departament de Bignona, a la regió de Ziguinchor (Senegal)

Aquest projecte és possible a gràcies a la col·laboració d’APOTECARIS SOLIDARIS DE PALMA i la FUNDACIÓ KASSUMAY.

Aquesta zona del Fogny es la més afectada fins al present pel conflicte Casamancés, tot i el clima de calma i pau actual.

Bignona, on està situat l’hospital més pròxim, es troba a més de 35 km de la majoria dels pobles.
Estan més al nord, a més de 50 km. Els mitjans de transport són gairebé inexistents i solament alguns pobles millor situats, disposen de minibusos que surten al matí i tornen a la tarda-nit.

Els desplaçaments entre els pobles interiors i les pistes principals on es poden prendre aquests minibusos, es fan majoritàriament a peu o en carretes de bous.

Solament 5 dispensaris de base funcionen en la zona nord i interior del Fogny, objectiu d’aquest projecte, i un d’ells en Djibidione. Cadascun està gestionat per un infermer d’estat, que és al seu torn el responsable del dispensari. El metge més pròxim es troba a l’hospital de Bignona, que manca de la majoria de serveis necessaris i només pot tractar patologies que no necessiten exàmens complementaris o pacients que no estiguin en estat crític.

Gran part dels pacients d’aquest hospital han de ser orientats al regional en Ziguinchor.

Des de el punt de vista econòmic, la zona no disposa de fonts d’ocupació assalariada. L’activitat industrial és inexistent i la dels serveis es limita a alguns transportistes i petits comerços. La població es dedica majoritàriament a les activitats agrícoles tradicionals (sobretot els productes conreats durant l’època de pluges com l’arròs i el mill) i en alguns casos a l’arboricultura.

Una part d’aquests productes com l’arròs, el mill o la mongeta seca, són destinats a l’autoconsum. Una altra part com el cacauet, és destinada a la venda. La producció arborícola està sobretot destinada a la venda i es realitza in situ via compradors de la capital del país, Dakar. Els treballs agrícoles es fan de manera manual i tradicional i el rendiment productiu es deteriora d’any en any. Els ingressos anuals conseqüència d’aquesta activitat agrícola són baixos o molt baixos.

Dates previstes de realització, un cap de setmana llarg de 3 dies, entre gener i març 2020.