DIA ESCOLAR DE LA PAU I LA NO-VIOLÈNCIA

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora difosa internacionalment.


Cada 30 de gener, des de 1964, se celebra el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP) per recordar el llegat de Mahatma Gandhi el dia que es commemora l’aniversari de la seva mort.

Les escoles de tot el món estan cridades a celebrar el DENIP amb diferents actes. El paper dels centres educatius en l’assoliment d’una cultura de Pau és determinant. Més enllà de l’assoliment de coneixements bàsics i les competències necessàries per a un desenvolupament satisfactori dels alumnes, l’educació (a l’escola i fora d’ella) ha de tenir un impacte en la convicció de la necessitat de pertànyer a una Humanitat fonamentada en la Pau.

Escola a la Casamance (Senegal)

De res ens servirà formar i tenir a persones amb un alt nivell de coneixements i domini d’habilitats si no són capaces de posar tot aquest potencial del costat de la No-Violència. No ens podem permetre deixar escapar l’oportunitat d’educar en valors, construint així un espai de convivència on la Pau i la No-violència siguin uns pilars fonamentals.

Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i la Pau són:
• Sensibilitzar que la pau és molt més que l’absència de guerres i baralles.
• Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d’amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
• Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
• Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
• Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau. Un dia de commemoració, cert, però una tasca a fer cada dia. La Pau es treballa i es fa créixer en els cors de totes (alumnes, docents, mares, pares) per poder arribar a parlar i entendre’ns amb el mateix llenguatge, des del respecte, la solidaritat, la justícia i la llibertat, i fer possible una existència arrelada en la Pau i la No-Violència.

.

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT 2024

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA RURAL

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

DIA INTERNACIONAL D’ ÀFRICA

FESTA DEL COMERÇ JUST 2022

VUIT DE MARÇ A LA CASAMANCE

DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

DIA UNIVERSAL DEL NEN 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU 2021

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA

DIA MUNDIAL DE L’AIGUA

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

DIA INTERNACIONAL DRETS DELS INFANTS

DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA