DIA ESCOLAR DE LA PAU I LA NO-VIOLÈNCIA

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora difosa internacionalment.


Cada 30 de gener, des de 1964, se celebra el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP) per recordar el llegat de Mahatma Gandhi el dia que es commemora l’aniversari de la seva mort.

Les escoles de tot el món estan cridades a celebrar el DENIP amb diferents actes. El paper dels centres educatius en l’assoliment d’una cultura de Pau és determinant. Més enllà de l’assoliment de coneixements bàsics i les competències necessàries per a un desenvolupament satisfactori dels alumnes, l’educació (a l’escola i fora d’ella) ha de tenir un impacte en la convicció de la necessitat de pertànyer a una Humanitat fonamentada en la Pau.

Escola a la Casamance (Senegal)

De res ens servirà formar i tenir a persones amb un alt nivell de coneixements i domini d’habilitats si no són capaces de posar tot aquest potencial del costat de la No-Violència. No ens podem permetre deixar escapar l’oportunitat d’educar en valors, construint així un espai de convivència on la Pau i la No-violència siguin uns pilars fonamentals.

Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i la Pau són:
• Sensibilitzar que la pau és molt més que l’absència de guerres i baralles.
• Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d’amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
• Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
• Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
• Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau. Un dia de commemoració, cert, però una tasca a fer cada dia. La Pau es treballa i es fa créixer en els cors de totes (alumnes, docents, mares, pares) per poder arribar a parlar i entendre’ns amb el mateix llenguatge, des del respecte, la solidaritat, la justícia i la llibertat, i fer possible una existència arrelada en la Pau i la No-Violència.

.

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

DIA INTERNACIONAL DRETS DELS INFANTS

DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA