DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIALL’any 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 20 de febrer com a Dia Mundial de la Justícia Social. Van basar aquesta decisió amb l’afirmació de que la justícia global és un principi fonamental per la convivència pacífica i pròspera, i que constitueix el nucli de la seva pròpia missió per a promoure el desenvolupament i la dignitat humana.

I un cop més utilitzem el primer paràgraf com a contextualització de la diada que avui ens ocupa.

També recordem els elements comuns de consens que es mantenen en les accepcions contemporànies del concepte: el deure de l’estat de distribuir certs mitjans mínims vitals (com drets econòmics, socials i culturals), la protecció de la dignitat humana i les accions afirmatives per promoure la igualtat d’oportunitats.

I com no, d’aquí ja aniríem a parlar del dret al benestar i a la dignitat de cada persona, amb una base en el respecte i l’aplicació dels drets humans, i l’assoliment d’una convivència prou harmoniosa, amb llibertat i en pau.

I un cop més la realitat ens posa a lloc amb ferocitat i ens fa regirar els budells plens d’indignació quan ens obre els ulls al que passa en tants llocs del món. Ens costa de creure que tantes barbaritats s’estiguin cometent l’any 2024 després de tota la història viscuda al llarg dels segles i que confiàvem que ens aportaria aprenentatge com a éssers humans. Res més lluny del que seria desitjable. Ni tan sols l’efímer sospir de que seríem millors després de la pandèmia de la covid ha arribat enlloc.

Hi ha masses indicadors que no auguren un futur millor, i pitjor no el necessitem. Som moltes les persones arreu que lluiten cada dia per fer aquest lloc que habitem un xic més respirable, més saludable, més amable, més bonic, més musical, més simpàtic, més acollidor, més just. Tanmateix hem de reconèixer que n’hi ha molts menys que s’encarreguen del contrari. Són menys, i tant, però molt poderosos.

Des de la Fundació Kassumay, indignats sovint, tristos a voltes i amb els ulls oberts sempre, continuarem amb els nostres propòsits que ens col•loquen en el primer grup malgrat les dificultats i les febleses. Ens animem a nosaltres mateixos i a tothom a no defallir i seguir creient en la utopia per poder seguir avançant.

DIA DE LA DONA

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA RURAL

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

DIA INTERNACIONAL D’ ÀFRICA

FESTA DEL COMERÇ JUST 2022

VUIT DE MARÇ A LA CASAMANCE

DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

DIA UNIVERSAL DEL NEN 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU 2021

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA

DIA MUNDIAL DE L’AIGUA

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

DIA DE LA DONA

DIA MUNDIAL DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

DIA INTERNACIONAL DRETS DELS INFANTS

DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL

DIA INTERNACIONAL DE LA PAU

DIA INTERNACIONAL D’ÀFRICA